Toorank
Toorank

Konkurs Miodula 2016



Informacje ogólne
  1. Organizatorem konkursu jest firma Toorank Polska S.A oraz firma Concierge Krzysztof Pykosz.
  2. Konkurs składa się z dwóch etapów: eliminacji i finału.
  3. Kategoria cocktailu jest dowolna - long drink lub short drink, pre lub afterdinner -wybór należy do zawodnika.
  4. Eliminacje odbędą się poprzez zgłoszenia receptur poprzez stronę www.facebook.pl/miodula
  5. Finał konkursu odbędzie się 08.11.2016 w Sopocie.
  6. 10 zawodników z najlepszymi wynikami podczas eliminacji weźmie udział w finale.
  7. Koszty transportu zawodnicy pokrywają we własnym zakresie.
  8. Koszt noclegu w Sopocie dla finalistów pokrywa firma Toorank S.A.
  9. Konkurs ma formę otwartą dla wszystkich barmanów pracujących jak i dla absolwentów szkoleń i kursów barmańskich.
  10. Organizator zastrzega sobie prawo do wykorzystania wizerunku i danych osobowych startujących zawodników wraz z recepturami przygotowanych drinków.
  11. Zgłoszone do konkursu receptury stają się własnością firmy Toorank S.A.
  12. Odpowiedzi na ewentualne pytania zostaną udzielone mailowo oraz na odprawie podczas finału.


Wyniki Konkursu:

spośród 100 najlepszych barmanów Miodula 2015 wybrano 10 najlepszych. I Ci stanęli do konkursu w Sopocie. Po kilku godzinach zmagań barmańskich wybrano 3 najlepszych. Zamknięte grono. Wyśmienite kreacje. Wybitne koktajle.

Janusz Lemiesz - miejsce 1 - Once upon a time
50 Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka
10 Peach Dream
30 sok z cytryny
10 syrop cukrowy
20 białko jajka kurzego
+ aromatyzacja gotowego drinka Absynthion de Luxe
Wykonanie Shaker, dekoracja zest z cytryny

Golden Martini
40 Original Danziger Goldwasser
10 Villa Massa
10 Liquor 43
Wykonanie Stirowanie (mieszanie), dekoracja zest z cytryny

Konkurs Miodula 2016 Konkurs Miodula 2016 Konkurs Miodula 2016

Sara Kowalczyk – Miejsce II - Sophisticated lady
50ml Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka
20ml cytryna
10ml syrop cukrowy
15ml aquafaba
Plaster świeży imbir
propolis
Wykonanie shaker, dekoracja suszona pomarańcza, plaster imbiru

Refreshing Jazz
50ml Original Danziger Goldwasser
20ml cytryna
10ml syrop cukrowy
gałązkasuszona lawenda
gałązka świeży rozmaryn
2-3 krople Amol
Wykonanie shaker, dekoracja gałązka rozmarynu i zest z cytryny

Konkurs Miodula 2016 Konkurs Miodula 2016 Konkurs Miodula 2016

Jan Kachniarz – miejsce III - Don Polonia
45 Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka
20 Liquor 43
1 żółtko
2 łyżeczki cukier puder
15 sok z cytryny
2 łyżeczki suszona żurawina
3 plasterki zielone jabłko
Wykonanie mudlerowanie i shakerowanie, dekoracja świeże owoce

Kris
40 Original Danziger Goldwasser
Łyżeczka rukoli
20 sok z cytryny
2 łyżeczki czerwony pieprz
50 sok świeży z pomarańczy
15 białko jajka
Wykonanie mudlerowanie i shakerowanie, dekoracja świeże owoce

Konkurs Miodula 2016 Konkurs Miodula 2016 Konkurs Miodula 2016



Ważna Informacja

Konkurs finałowy będzie utrzymany w klimacie lat dwudziestych. Mile widziane stylizacje nawiązujące do epoki. Ubiór zawodnika, rekwizyty oraz nawiązanie w jego cocktailach do tego okresu będzie dodatkowo punktowane przez jury (10 pkt).

Nagrody

  1. 2000 zł + wyjazd na Prowein 2017
  2. 1000 zł + wyjazd na Prowein 2017
  3. 500 zł + wyjazd na Prowein 2017

Prowein 19-21.03.2017 Dusseldorf, Germany www.prowein.com
Wyjazd obejmuje przelot, nocleg z wyżywieniem oraz wejście na Prowein.

Eliminacje:

Zawodnik chcący wziąć udział w konkursie musi wykonać następujące czynności
  1. Przygotować recepturę cocktailu zawierającą min 40 ml Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka ( szczegóły składników dopuszczonych do użycia i regulamin przygotowania cocktailu takie same jak w finale - patrz niżej)
  2. Wykonać cocktail
  3. Zrobić jedno zdjęcie tak, aby w kadrze znalazł się zawodnik, cocktail oraz butelka Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka.
  4. Opublikować zdjęcie wraz z recepturą na tablicy www.facebook.pl/miodula
  5. Udostępnić publicznie post ze zdjęciem i recepturą na swojej tablicy i stronie głównej.
  6. Cocktaile z największą liczbą aktywności na profilu Miodula zostaną zakwalifikowani do finału
  7. Receptury i zdjęcia można zamieszczać do 28.10.2016.
  8. 31.11.2016 jury ogłosi 10 finalistów.
  9. Ostateczny głos w przypadku sytuacji spornych ma jury wytypowane do śledzenia przebiegu eliminacji.
  10. Jury ma prawo odrzucić recepturę zawodnika bez podania przyczyny.

Finał:
  1. Podczas finału zawodnicy występują pojedynczo, a o kolejności decyduje losowanie
  2. Zawodnicy przygotowują 2 cocktaile podczas jednego występu na scenie. 1 cocktail z Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka i 1 z Original Danziger Goldwasser.
  3. Finałowe receptury muszą zawierać:

  4. Cocktail nr 1 - 40ml Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka
    Cocktail nr 2 - 40ml Original Danziger Goldwasser


  5. Zawodnicy w finale przygotowują łącznie 4 porcje cocktaili. 2 porcje z Oryginalna Leżakowana Miodula Prezydencka i 2 porcje z Original Danziger Goldwasser. W obu przypadkach jedna porcja powinna być serwowana w szkle z dekoracją, a druga wyporcjowana do 5 kieliszków degustacyjnych (50 ml)
  6. Kompozycje muszą być w pełni przygotowane z produktów alkoholowych firmy Toorank, niedopuszczalne jest użycie jakichkolwiek alkoholi z poza portfolio organizatora. Produkty alkoholowe na finał zapewnia organizator. Wykaz produktów znajduje się na stronie www.Toorank.com.pl w zakładce dotyczącej konkursu.
  7. Wszelkie składniki bezalkoholowe, dodatki, dekoracje, szkło, sprzęt barmański, elementy stylizacji oraz rekwizyty zapewniają sobie zawodnicy we własnym zakresie.
  8. Nie dopuszczalne jest użycie syropów markowych, oraz jakichkolwiek składników własnej produkcji. Dopuszczalne jest użycie wyłącznie składników ogólnodostępnych w tym syropu cukrowego. W przypadku wątpliwości organizator ma prawo do odrzucenia danego składnika.
  9. Używanie tzw bittersów jest niedozwolone.
  10. Dekoracja musi składać się ze składników jadalnych i powinna być przygotowana przed startem.
  11. Ilości składników muszą być odmierzane przy pomocy cechowanych narzędzi barmańskich.
  12. Podczas finału zawodnicy występować będą przed komisją techniczną i degustacyjną..
  13. Wielkość koktajlu jak i zawartość alkoholu jest dowolna.
  14. 1 minutę na przygotowanie stanowiska, przekroczenie czasu o każde pół minuty skutkuje punktami ujemnymi.
  15. Konkurs jest konkursem klasycznym i oceniany będzie zgodnie z odpowiednimi zasadami ( formularz oceny technicznej zostanie omówiony na odprawie przed finałem)
  16. Organizator zastrzega sobie prawo do odrzucenia zawodnika, receptury jak i nazwy koktajlu.
  17. Każda zaprezentowana kompozycja musi być autorską, specjalnie stworzoną na potrzeby w/w konkursu
  18. Czas występu w finale jest ograniczony do 7 minut. Zawodnik ma 1 minutę na przygotowanie stanowiska, przekroczenie czasu o każde pół minuty skutkuje punktami ujemnymi.
  19. Dodatkowe punkty ( 10 pkt ) można zdobyć za stylizację nawiązującą do lat dwudziestych. Sędziowie będą oceniać przede wszystkim strój zawodnika nawiązujący do tej epoki oraz charakter cocktaili przygotowanych przez uczestników.

Produkty dostępne podczas Mistrzostw Polski Barmanów Miodula XII Sopot 2016r
  • Orginalna Leżakowana Miodula Prezydencka
  • Orginal Danzinger Goldwasser
  • Licor 43
  • Villa Massa
  • Stroh 80
  • Rum Matusalem Anejo
  • Rum Matusalem Platino
  • Whisky Black Scott
  • Tequila Sombrero Negro Silver
  • Apsinthion de Luxe
  • Gin Sloanes
  • Prawdziwe Nalewki - Malinowa, Z Pigwowca, Dereniowa, Owoce Lasu, Z Rokitnika
  • Spatea
  • Wódka Jarzębiak
  • Cachaca 51
  • Pircher Grappa
  • Likiery Dream: Blue Curacao, Amaretto, Cocos, Creme de Fraise, Creme de Menthe, Peach, Creme de Bananes


cofnij

Toorank

Copyright © 2015 Toorank. Wszelkie prawa zastrzeżone

Kontakt