
Zanim jednak zaczniemy analizować tę kwestię, chcę rozwiać wszystkie wątpliwości i powstrzymać czytelników przez marnotrawstwem – mianowicie każde wino da się odratować, cokolwiek by się z nim nie stało, na pewno jest na nie jakiś sposób. Nie zawsze oczywiście warto, jednak nigdy nie jest to niemożliwe.
Co jednak zrobić aby tego uniknąć?
Przede wszystkim czysty sprzęt. Jak wiadomo, zarazki, brudy i bakterie unoszą się wszędzie. Dlatego niezwykle ważne jest bardzo dokładne wyczyszczenie całego sprzętu tuż przed rozpoczęciem produkcji wina. To samo zresztą tyczy się butelek, do których trunek będziemy przelewać. Zaniechanie tego aspektu może prowadzić nie tylko do zepsucia samego wina, ale także może nam ono przez podobne zaniedbania po prostu zaszkodzić.
Ograniczyć kontakt z powietrzem – niby oczywiste, a bardzo często pomijane. Pojemnik z wytwarzanym winem zawsze powinien być wypełniony w minimum 70% objętości. Oczywiście podstawowym zabezpieczeniem jest nieuszkodzona, dobrze zamontowana rurka fermentacyjna, która zatrzymuje możliwość przedostania się tlenu do naszego wina. Warto jednak wlać do niej odrobinę wody, co jeszcze tę ochronę zwiększy.
Bardzo przydatne okazuje się być również siarkowanie wina. Dzięki temu zapobiegamy dosłownie w 100% jakimkolwiek chorobom naszego alkoholu. Jeśli jednak siarkowanie pomijamy, musimy zwrócić uwagę na kilka innych aspektów – temperaturę otoczenia, która nie może być zbyt wysoka, stan czystości pomieszczenia, w którym znajduje się wino podczas jego wytwarzania i tym podobne.
Jakie są jednak najpopularniejsze problemy z winem?
Brak klarowności
Występowanie bąbelków w trunku
Brunatnienie wina
Za duża lub za mała moc alkoholu
Z wszystkimi tymi problemami można sobie jednak bardzo łatwo poradzić. Brak klarowności można rozwiązać odpowiednio długim okresem odczekania aż osad opadnie, zanim przystąpimy do kolejnego etapu wytwarzania. Bąbelki są zupełnie nieszkodliwe, a musujące wina są obecnie bardzo popularne, więc potencjalną wadę można zamienić w zaletę. Na brunatnienie zawsze skuteczną odpowiedzią jest klarowanie i siarkowanie. Moc alkoholu można zmienić poprzez jego rozcieńczenie (na mniejszą) lub dodanie alkoholu (na większą).
Zobacz również
Polecamy
Najnowsze
Sposoby na przechowywanie wina w restauracji - poradnik dla początkujących restauratorów
Coraz częściej zaglądamy do wykwintnych restauracji, coraz lepiej znamy się na tym, jak odróżnić dobre wino od słabego. Zwracamy coraz... [...]